Xàtiva

XVIII CONGRÉS DE L'ASSOCIACIÓ DE CERAMOLOGIA

Ajuntament de Xàtiva

Aquest matí ha tingut lloc la presentació oficial del XVIII Congrés de l'Associació de Ceramologia. L'acte ha estat presidit pel regidor de Cultura de l'Ajuntament de Xàtiva, Jordi Estellés, que ha estat acompanyat per Mercedes González, en representació d'aquesta associació, i per Enric Flors, de l'editorial E-ditarx.

El congrés, dedicat a l'estudi de la ceràmica aplicada a l'arquitectura, reunirà experts internacionals durant tot el cap de setmana al ex-convent de Sant Domènec de Xàtiva. Els ponents provenen de ciutats com Denver, Brussel·les, Madrid, Barcelona, Saragossa, Logronyo o Màlaga. A més, amb motiu d'aquest esdeveniment, el Museu de Belles Arts de la Casa de l'Ensenyança ha organitzat una exposició de panells ceràmics dels segles XVIII a XX, que són exposats per primera vegada, provinents de col·leccions particulars de la Comunitat Valenciana i Catalunya.

El regidor ha destacat la idoneïtat de la nostra ciutat per a albergar aquest congrés, “tenint en compte la riquesa i importància de les col·leccions de ceràmica tant públiques i privades que tenim a Xàtiva”. Estellés ha fet al·lusió a la política de rellançament cultural de la ciutat, expressant la voluntat de l'equip de govern: “volem que frases i lemes com "Xàtiva, capital cultural" no es queden en una simple expressió buida de contingut. Per tant, donarem suport, impulsarem i promourem aquelles accions encaminades a realçar el valor cultural de Xàtiva, com a part fonamental de l'acció de govern i perquè els xativins estiguen orgullosos de la seua ciutat”.

L'Associació Nacional de Ceramologia es va crear el 1989 amb la finalitat de promoure i difondre els estudis sobre la ceràmica. Un cop a l'any celebra una reunió-congrés en un dels llocs que tenen interès per la seua relació amb aquest art. El 2013, el taller de ceràmica Vallès-16 va proposar com a seu a la ciutat de Xàtiva, pel seu patrimoni ceràmic tant als carrers com en els interiors, del qual destaca l'excepcional panell de la Botica Central.

La primera cita escrita sobre la ceràmica que es coneix fins al moment en l'àmbit valencià es refereix a Xàtiva. Figura en el Llibre del Repartiment de Jaume I i esmenta els càntirs que es venien al costat de l'escorxador. A més, el principal responsable de l'auge de les fàbriques taulelleres valencianes del segle XVIII, Marcos Antonio Disdier, va nàixer a Xàtiva, així com la seua filla, Maria Salvadora Disdier, continuadora de la seua feina. Si hi va haver ciutats conegudes per la seua producció ceràmica, també n'hi va haver que van comprar aquesta producció i una d'elles va ser la nostra.

L'exposició organitzada al Museu de la Casa de l'Ensenyança reuneix 25 panells de diferent temàtica, tots ells valencians i cedits per diferents col·leccionistes privats. A l'exposició es podrà gaudir de la versatilitat del suport ceràmic, de la riquesa del seu colorit i de les seues formes de representació. S'ha editat un catàleg digital que, de forma innovadora i interactiva, ofereix un estudi de cadascuna d'aquestes obres.

Enlace(s) adjunto(s)

http://www.xativa.es/va