Xàtiva

L’AJUNTAMENT REDUEIX UN 45% EL COST DEL BETLEM MONUMENTAL

Ajuntament de Xàtiva

El Betlem Monumental de 2015 ha costat un 45% menys que el de l’any passat. Així ho ha explicat la regidora de Parcs i Jardins, Pilar Gimeno (Compromís), en la presentació de la instal·lació nadalenca. “Enguany hem racionalitzat molt la despesa i hem aconseguit obrir 10 dies més, amb el que comporta d’increment en la partida de vigilància i enllumenat, lloguer d’animals, etc., per molt menys que altres anys”.

Des de la regidoria encarregada del muntatge es va decidir avançar la inauguració per afavorir el consum al comerç local. “El Betlem constitueix un atractiu turístic, és únic a tot l’Estat, i per tant és un reclam per que veïns d’altres localitats vinguen a Xàtiva i facen les seues compres a les nostres botigues”, ha dit Gimeno. En este sentit, la regidoria ha triplicat la inversió en promoció del Betlem fora de la comarca per donar-lo a conèixer en punts estratègics com ara València, Alcoi, Alzira o Gandia. D’altra banda, per primera vegada s’han oferit visites guiades a les escoles i ja hi ha previstes una vintena per als dies 14, 15 i 16.

Es tracta del Betlem Monumental més gran de tot Espanya. Enguany ocupa 1350 metres quadrats, 200 metres quadrats més que l’any passat perquè s’ha ampliat 3 metres l’amplària. També s’han introduït canvis en la distribució: l’entrada s’ha situat a la banda de l’Albereda i l’eixida per la banda més pròxima a l’Ajuntament. “D’esta manera –ha dit Pere Pau Ibáñez, cap de la brigada de Parcs i Jardins- el que volem aconseguir és que la gent es distribuïsca millor i no es creen embossos”.

El muntatge del Betlem va començar el passat 9 de novembre i corre a càrrec dels jardiners municipals. L’essència d’este muntatge és la recreació d’espais a partir de materials reciclats o en desús. “Durant tot l’any la brigada arreplega elements de l’ecoparc o retirats en el dipòsit municipal i els restaurem. És un Betlem sostenible”, ha dit Ibáñez.

Enguany s’ha afegit una torre nova feta a partir d’un WC d’obra i també es recrea l’Albereda als anys 30 a partir d’un fanal de gas i un banc de l`època recuperats d’un magatzem. Entre els elements més curiosos trobem piques o carreus del cementeri o un pòdium del certamen de Miss Espanya convertit en pont. També s’han recuperat 4 figures que es sumen a les 11 ja existents.

“És molt important poder transmetre el treball de conservació i reutilització que es fa des de la brigada perquè potser la gent no sap que el Betlem el fan ells i que excepte les làmines que cobreixen el terra tot es reaprofita. Fins i tot les plantes menudes es replanten als jardins de la ciutat”, ha dit Gimeno.

La regidora també ha volgut destacar que els animals del Betlem, 35 en total, estan vigilats permanentment per un veterinari i que tenen tot el que necessiten per estar en les millors condicions. Fins i tot hi ha un que tindrà calefacció.

D’altra banda enguany s’ha posat nom a les fonts que hi ha per a que els donatius que hi fan els visitants es repartisquen, de manera simbòlica, en diferents desitjos. Trobem la Font que apaga la fam; la Font que lleva el fred; la Font que dóna la pau; la Font per la igualtat i el riu de la Concòrdia.

Enlace(s) adjunto(s)

http://www.xativa.es/va